Andreas «Viten» Wahl gjest i sofaen til MatNat-dekanen

Andreas "Viten" Wahl i samtale med realfagslærere fra våre partnerskoler

Universitetet¬†er et sted for refleksjon. I dag hadde vi¬†hentet ¬†inn Andreas «Viten» Wahl til √• dele noen refleksjoner med oss om hvordan formidle¬†kunnskap, stimulere til ¬†kritisk tenkning¬†og skape fasinasjon for naturvitenskap.¬† Det er andre gangen vi arrangerer en slik sofadebatt ved fakultetet. Tidligere har Jo R√łislien, kjent fra «SIFFER» p√• NRK, tatt¬†sete i dekanens sofa.¬†

Andreas Wahl er kjent fra det popul√¶rvitenskapelige programmet ¬†«Big Bang»¬† hvor han var fast medlem i ekspertpanelet¬†til komiker-duoen Anne-Kat. Herland og Dagfinn Lyngb√ł.¬† I «Reale Triks» p√• Dagbladet.no ga han gode r√•d om de kuleste triks for nytt√•rsaften samt forslag til noe mer uortodoks julepynt. Han er aktuell med programmet «Folkeopplysningen» som¬† NRK sender etter p√•ske; i dette programmet¬†setter¬†Wahl et vitenskapens blikk p√• alternativ behandling.

Wahl utfordret oss p√• √• t√łrre formidle,¬† t√łrre popularisere og¬† forenkle. Akademikere har lett for √• tro at de mister sin faglige integritet dersom ikke alle forbehold, nyanser og betingelser f√•r rikelig plass. Skal vi greie √• skape entusiasme og fasinasjon m√• vi av og til t√łrre √• minste fotfestet. At popularisering og formidling ikke g√•r p√• den faglige integriteten l√łs er professor Brian Cox et str√•lende eksemple p√•. I 2010 ble han tildelt utmerkelsen Order of the British Empire for sin innsats.¬†¬†¬†¬†

Wahl er ¬†opptatt av at naturvitenskap ikke m√• bli¬† fag for de gr√•h√•rete menn. Unge¬†trenger rollemodeller fra egen generasjon. I debatten deltok ogs√• l√¶rer,¬†¬†n√• masterstudent i romfysikk ved¬†UiB, Hulda Fadnes. Hun har engasjert seg i¬†UiB’s ¬†eget fysikkshow.¬†¬†B√•de Fadnes og Wahl understreket betydning av entusiastiske og dyktige l√¶rere med evne til formidling.

F√łrstkommende l√łrdag er det premi√¶re p√• Andreas «Viten» Wahls nyeste vitenshow «Universet p√• 42 minutter» –¬† og premi√¶ren finner naturligvis sted p√• Vil Vite i Bergen!