Tenk utenfor boksen !

Paul Davies, professor ved Arizona State University, er en akademiker som er villig til ‘Ă„ tenke utenfor boken’. Det skiver Nature News.  Som teoretisk fysiker har han gjennom en mannsalder gitt vesenlig bidrag til vĂ„r forstĂ„else av universets opprinnelse og sorte hull. ”Vi skal reise de store spĂžrsmĂ„lene”, sa statsrĂ„d Tora Aasland ved inngangen til vĂ„rt hjemlige VitenskapsĂ„r. De store spĂžrsmĂ„lene var nettopp hva Paul Davis beskjeftiget seg med. Han kunne ha fortsatt sin solide karriere inne teoretisk fysikk og astrofysikk hadde det ikke vĂŠrt for en henvendelse fra National Cancer Institute (NCI) i USA.

Kreft er en av vĂ„r tid stĂžrste helseutfordringer, og da ikke bare i den industrialiserte verden. NCI har – sammen med offentlige og private institusjoner over hele verden – investert store summer i kreftforskning over mange Ă„r. PĂ„ tross av klare nyvinninger innen kreftdiagnostikk og –behandling er kreft en Ăžkende utfordring globalt. DavĂŠrende presidentkandidat Barak Obama laserte derfor i 2008, sammen med sin visepresidentkandidat Biden, den sĂ„kalte ’The Obama-Biden plan to combat caner’. I denne planen slĂ„r Obama fast at en dobling av forskningsinnsatsen er nĂždvendig den nĂŠrmeste Ă„rene.

NCI Þnsket ikke bare Ä satse pÄ kjente hester. Mer av det samme er ikke nÞdvendigvis oppskriften pÄ gjennombrudd. NCI inviterte derfor den teoretiske fysikeren Paul Davies til Ä tenke helt utenfor boksen og studere kreft fra en utradisjonell innfallsvinkel.  Paul Davies leder i dag ett av 12 sentra i USA hvor fysikere og kreftbiologer skal studere en av vÄr tids aller stÞrste helseutfordringer.

Å tenke utenfor boksen er en forutsetning for vitenskapelige gjennombrudd og vesentlige endringer i vĂ„r forstĂ„else av naturen. Som forsker er dette imidlertid hĂžyrisikosport. Sannsyneligheten for Ă„ mislykkes i Ă„ frembringe ny innsikt er stor. Det er derfor fristende Ă„ holde seg innenfor det kjente og etablerte – ikke minst fordi det da er langt letter Ă„ fĂ„ antatt sine arbeider og finansiert sin forskning. Originalitet og visjoner skal vĂŠre avgjĂžrende nĂ„r sĂžknader om prosjektermidler evalueres. Likevel er det liten tvil om at det kjente og trygge nok lettere lar seg finansiere. Resultatet kan bli ’de smĂ„ skritts’-forskning snarere enn betydningsfulle gjennombrudd.

StatsrĂ„d Aasland inviterte ved inngangen til VitenskapsĂ„ret til Ă„ stille de store spĂžrsmĂ„lene – det er forskningens viktigste oppgave. VĂ„r utfordring er Ă„ studere disse spĂžrsmĂ„lene ved ’Ä tenke utenfor boksen’ !