– La oss krysse broer !

Arvid Hall√©n, direkt√łr i Norges Forskningsr√•d, √•pnet ‘Festaften for Forskning’ i Oslo Konserthus ved √• oppfordre til¬†√•

Forskningsr√•dets direkt√łr Arvid Hall√©n

krysse broer. Metaforen er ment å inspirere til forskning på tvers av etablerte grener og disipliner.

Tverrfaglig forskning er ikke nytt ved v√•rt fakultet ‚Äď satsningen p√• nanovitenskap, klimaforskning og bioinformatikk er alle utmerkede eksempler p√• at vi har evnet √• krysse broer.

Skribent John Horgan og mange√•rig bidragsyter til Scientific American utgav i 1996 boken ‚ÄúThe End of Science‚ÄĚ.¬† Her tegner han et heller pessimistisk vitenskapsbilde hvor det – etter hans mening ‚Äď ikke synes √• v√¶re mer √• oppdage og at forskere kun kan raffinere og forfine sin allerede eksisterende viten. Til inntekt for dette synet tar han det faktum at forskere i stadig st√łrre grad synes √• fatte interesse for hverandres omr√•der; matematikere som forsker p√• hukommelse sammen med nevrobiologer er ett av Horgans tydelige tegn.¬† Horgan ville trolig tatt v√•rt SFF i geobiologi til inntekt for at det g√•r raskt mot stupet !

Debatten om tverrfaglig forskning er fascinerende, nyttig og til vitenskapens fremme tro jeg en gang for alle er avsluttet.¬† Innen medisinfaget har man for lengst innsett at s√•kalt translasjonsforskning ‚Äď alts√• √• krysse broer mellom basalforskning og klinikk – er den eneste m√•ten man kan forbedre medisinsk praksis. Prinsippet avhenger at man faktisk har noe √• translatere ‚Äď dvs grunnleggende kunnskap. ¬†I begeistringen over tverrfaglig forskning er det viktig √• minne seg selv p√• forskning p√• tvers av disipliner fordrer sterke disipliner.¬† Forskningsr√•det m√• ogs√• ta ansvar for en passende ballansegang mellom forskning innen disiplinene og p√• tvers av disiplinene.¬†

Ja, la oss krysse broer ‚Äď men ogs√• se til at brofundamentene i begge ender er solide !