Frede Thingstad – årets Møbius !

Prof. Thingstad med Møbiusprisen 2010 sammen med priskomiteens leder prof Inger Moen (t.v. for prisvinneren) og Thingstads forskningsgruppe

Under festaften for forskning – Norges Forskningsråds årlige tilstelning i Oslo Konserthus – ble professor Frede Thingstad ved Biologisk institutt, UiB, tildelt Møbiusprisen for 2010.  Møbiusprisen er den fremste prisen som tildeles norske forskere; Forskningsrådet sier om statuttene:

"Liggende Møbius" av kunstneren Aase Texmon Rygh (kilde: forskningsradet.no)

 ”Forskningsrådet sin pris for framifrå forsking skal lønne høg kvalitet i forsking, nasjonalt og internasjonalt. Prisen blir gitt på grunnlag av dokumenterte resultat, og skal vere ein inspirasjon til vidare innsats.”

Møbiusprisen består av 1 million kroner og skulpturen «Liggende Møbius». Skulpturen er inspirert av det såkalte møbiusbåndet – et legeme hvor man kan «gå» kontinuerlig fra den ene siden til den andre uten å gå over noen kant. Møbiusbåndet har fasinert  matematikere helt siden fenomenet ble beskrevet av den tyske matematikeren August Möbius som levde frem til 1868.

Professor Thingstad har i mange år forsket på systemet av mikroorganismer i havet;  at hans forskning har vært fremragende har mange visst – nå har Forskningsrådet entydig slått det fast ved å tildele han Møbiusprisen!  Priskomiteen la spesiell vekt på Thingstads uomtvistelige bidrag til betydningen av ’the microbial loop’ for den marine økologi.  Prisen ble overrakt av forskningsminister Tora Aasland. 

Også medlemmene i prof. Thingstads forskningsgruppe var til stede i konserthuset; vi håper og tror at tildelingen også var til stor glede og inspirasjon for hans medarbeidere.  

Prof. Frede Thingstad

 I fjor ble prof. Thingstad tildelt European Research Councils Advanced Grants for prosjektet “Microbial Network Organisation” i meget kvass konkurranse med andre europeiske toppforskere.  Hans arbeider er publisert i prestisjetunge tidsskrifter som Science. For de som er opptatt av bibliometriske analyse kan nevnes at prof. Thingstads arbeider er sitert godt over 3000 ganger og at hver artikkel i gjennomsnitt er sitert over 40 ganger. Bibliometriske fanatikere vil vite at hans h-index på 30 er svært så imponerende.

Møbiusprisen tildeles for fremragende forskning, men skal også oppmuntre og inspirere til fortsatt forskning av høyt internasjonalt format. Jeg er sikker på at UiB kommer til å nyet godt av prof. Thingstads høye faglige kompetanse og forskningskvalitet – også etter aftenens Møbiustildeling !

Skriv et svar

Alle synspunkter som kommer til utrykk i denne bloggen tilhører forfatteren eller den enkelte kommentator, og er ikke utrykk for Universitetet i Bergens offisielle holdning eller politikk med mindre dette er spesielt anmerket.