Forskningskutt i Storbritannia bekymrer Royal Society

– Game over for British science?

SpĂžrsmĂ„let er det Nature.com som stiller etter at den britiske forskningsministeren David Willets har varslet vesentlig kutt i budsjettene til forskning og hĂžyere utdanning. Lord Rees – president i Royal Society – som ogsĂ„ gjestet Norge i forbindelse med Kavli Science Forum for kort tid tilbake, er bekymret for at budsjettkuttene kan fĂ„ dyktige og fremgangsrike forsker vil forlate Storbritannia til fordel for andre land som i stĂžrre grad Ăžnsker Ă„ satse pĂ„ forskning.

VĂ„r egen forskningsminister mener at norske universiteter har hatt en realĂžkning de siste Ă„rene; handlingsromsutvalget er av en annen oppfatning.  SĂ„ langt har vi i hvert fall unngĂ„tt budsjettkutt – noen flere enn britiske universiteter har fĂ„tt erfare de siste Ă„rene.  Storbritannia er imidlertid, som lord Rees uttaler til Nature.com: “currently in a strong position in terms of the quality of research and university teaching”.

VÄr forskning er langt mer sÄrbar og utsatt ved budsjettkutt enn britisk forskning. Det er derfor ekstra viktig at vi husholdererer slik at vi fÄr mest og best mulig forskning igjen pengene. Fagerbergutvalget, nedsatt av statsrÄden for Ä studere nytten av forskning, kan kanskje gi oss en pekepinn pÄ hvordan vi skal fÄ best og mest mulig forskning igjen for pengene ?