Utvalg skal studere nytten av forskning

StatsrÄd Tora Aasland har satt ned et eget utvalg som skal se pÄ om det er samsvar mellom de resursene regjeringen buker pÄ forskning og de resultatene som oppnÄs. MÄloppnÄelse er definert som omfang og kvalitet av forskning, samt om de er egnet til Ä svar pÄ de store samfunnsspÞrsmÄlene regjerningen har prioritert.

Utvalget leders av professor Jan Fagerberg ved UiO og skal lever sin innstilling i lÞpet av ett Är. Utvalget er bredt sammensatt, men med hovedvekt pÄ representanter for universitets og hÞgskolesektoren. Fra Bergen er NHH-professoren Agnar Sandmo medlem av utvalget.

StatsrĂ„d Aasland trenger all den hjelp hun kan fĂ„ til Ă„ overbevise regjerningens medlemmer om at satsning pĂ„ forskning er til samfunnets beste.  – Vi mĂ„ forvente oss sterkere krav til Ă„ prioritere forskningsinnsatsen i Ă„rene som kommer; dette sier statsrĂ„den pĂ„ utvalgets nettsider og signaliserer med dette at det nok ikke vil bli stĂžrre budsjetter til sektoren i Ă„rene fremover.  Det vil vel heller vĂŠre snakk om Ă„ skjerme seg for Ăžkonomiske kutt.

Om et utvalg som skal studere nytten av forskning er rett virkemiddel er jeg imidlertid ikke overbevist om.  Problemet er hvordan nytteverdi skal defineres og ikke minst mÄles.  Hvordan pÄ kort sikt mÄle nytteverdien av forskning pÄ nye klimamodeller; for ikke Ä snakke om hvordan bestemme verdien av forskning pÄ programmert celledÞd. Og hvor kommer forskning som dannelseselement inn i regnestykket ?

 SĂ„ var det historien om den lettere animerte festlĂžven som pĂ„ vei hjem fra en fuktig kveld registrerer at han hadde mistet nĂžklene til leiligheten og gir seg til Ă„ lete under en gatelykt.  En hjelpende sjel kommer fordi og spĂžr om det var akkurat der han mistet nĂžklene – nei, svarer mannen, men her er det lettest Ă„ lete for her er det lys.

Det er ikke alt som kan mĂ„les – det vil helt sikker Fagerbergutvalget erfare.  Vi fĂ„r hĂ„pe at det ikke er bare de mĂ„lbare stĂžrrelsene som legges til grunn nĂ„r statsrĂ„den skal sloss for finansiering til sektoren i fremtiden – ellers ligger nyskjerrig-drevet forskning og dannelseselementet tynt an !

Skriv et svar

Alle synspunkter som kommer til utrykk i denne bloggen tilhører forfatteren eller den enkelte kommentator, og er ikke utrykk for Universitetet i Bergens offisielle holdning eller politikk med mindre dette er spesielt anmerket.