Rektorene etterlyser politisk mot !

Under tittelen ‚ÄôV√¶r modig !‚Äô skriver rektorene ved v√•re sju ¬†universiteter, anf√łrt av Ole Petter Ottersen ved UiO, v√•r egen Sigmund Gr√łnmo og NTNU‚Äôs Torbj√łrn Digernes at det ‚Äôknaker i grunnvollene for norske universitetet og h√łyskoler.‚Äô De viser til Handlingsromutvalgets rapport som konkludere med at styrket grunnfinansiering er avgj√łrende dersom sektoren skal kunne l√łse sine oppgaver tilfredsstillende. Dette st√•r √• lese i dagens Aftenposten.¬†¬†

Direkt√łren for Statistisk Sentralbyr√• (SSB), √ėystein Olsen, har tidligere uttalt at en st√łrre andel av oljeinntektene burde benyttes til forskning og utvikling. Her er rektorkollegiet helt p√• linje med SSB-direkt√łren n√•r de sier at: ‚ÄôHandlingsregelen inneb√¶rer at man skal prioritere investeringer av avgj√łrende betydning for utviklingen av fremtidens samfunn.‚Äô Betydelige investeringer i forskning, utvikling og utdanning er helt avgj√łrende dersom vi skal etablere en sterk kunnskapsbasert industri til erstatning for olje- og gasseventyret !

I timene f√łr regjeringens budsjettkonferanse p√• Thorbj√łrnrud, ¬†Jevnaker, signaliserer finansministeren et sv√¶rt stramt budsjett for 2011 og presiserer at¬† n√• skal en¬†tilbake til 4-prosentregelen for oljepengebruk.

Rektorkollegiet skiver at statsråd Tora Aasland ’sluttet seg til mange av hovedpunktene’ i Handlingsromsutvalgets rapport. Da gjenstår det se om statsrådens argumenter og sterkt begrensede taletid under regjerningens budsjettkonferanse er tilstrekkelig til å overbevise statsministeren, finansministeren og partilederne om at forskning- og utdanningssektoren er så viktig for utviklingen av fremtidens samfunn til at sektoren skjermes for strammere budsjetter i 2011.